5 verrassende feiten over de Spaanse keuken die je nog niet kende!

5 verrassende feiten over de Spaanse keuken die je nog niet kende!

Ben je een liefhebber van de Spaanse keuken of sta je op het punt om je smaakpapillen te verwennen met de rijke smaken van Spanje? Dan is dit artikel iets voor jou. Ontdek vijf fascinerende feiten die je waarschijnlijk nog niet wist over de culinaire wereld van Spanje.

De oorsprong van tapas

Tapas zijn wereldberoemd en een essentieel onderdeel van de Spaanse eetcultuur. Maar wist je dat de oorsprong van tapas eigenlijk heel praktisch was? Het woord ’tapa’ betekent ‘deksel’ of ‘afdekking’. In oude tijden plaatsten Spaanse herbergiers een stuk brood of ham op de drankjes van hun gasten om te voorkomen dat vliegen erin doken. Deze kleine hapjes evolueerden tot een gastronomische traditie die we vandaag de dag kennen en waarvan je kunt genieten bij gelegenheden zoals bij Valencia Deventer.

Meer dan paella

Paella is misschien wel het meest bekende Spaanse gerecht, maar de Spaanse keuken heeft veel meer te bieden. Elke regio in Spanje heeft zijn eigen specialiteiten, van de zeevruchten in Galicië tot de kazen van Asturië. In feite is paella in zijn thuisregio Valencia een gerecht dat voornamelijk op zondagen en speciale gelegenheden wordt gegeten. De echte Spaanse keuken is ongelooflijk divers en rijk aan smaken.

De belangrijkste maaltijd van de dag

In veel culturen is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag, maar in Spanje is dat de lunch. De lunch, die meestal plaatsvindt tussen 14:00 en 16:00 uur, is de tijd voor de grootste en meest uitgebreide maaltijd. Het is een tijd voor ontspanning en sociale interactie, vaak gevolgd door de beroemde siësta.

Chocolade en churros

Denk je bij chocolade meteen aan Zwitserland of België? Spanje heeft ook een rijke traditie als het gaat om chocolade. Churros met chocolade is een populaire lekkernij, vooral in de wintermaanden. Deze gefrituurde deegstengels gedoopt in warme, dikke chocolade zijn een ware traktatie voor de zoetekauw.

De kunst van het cureren

Spanje is beroemd om zijn gerijpte ham, zoals Jamón Ibérico en Jamón Serrano. Het proces van het cureren van ham is een ware kunstvorm die generaties lang is geperfectioneerd. De kwaliteit van de ham wordt beïnvloed door het dieet van de varkens, de rijpingstijd en de specifieke luchtvochtigheid en temperatuur waarin de hammen worden bewaard.

Nu je deze smakelijke feiten kent, ben je misschien geïnspireerd om de diepten van de Spaanse keuken verder te verkennen. Een bezoek aan een authentiek Spaans restaurant, zoals Valencia Deventer, is de perfecte manier om je culinaire reis te beginnen. Proef de echte smaken van Spanje en laat je verrassen door de diversiteit en rijkdom van deze prachtige keuken. ¡Buen provecho!