Volkoren meel

Volkoren meel van een molenaar

Wil jij graag volkoren meel kopen van een échte molenaar, maar wil je toch net wat meer informatie op doen? Hier lees je meer! Broodmeel is gemaakt van hoogwaardige tarwe en is perfect voor het bakken van brood. Het heeft een hoger glutengehalte dan bloem voor alle doeleinden, wat brood een taaie textuur geeft en helpt om hoger te rijzen. Broodmeel kan ook worden gebruikt om pizzabodems, bagels en andere gebakken goederen te maken.

Verschillende soorten broodmeel

Er zijn veel verschillende soorten broodmeel, waaronder bloem voor alle doeleinden, banketbakkers meel, cakemeel en volkoren. Bloem voor alle doeleinden wordt vaak gebruikt in de meeste recepten voor gebakken goederen, maar kan niet één-op-één worden vervangen door een ander type broodmeel. Bakmeel wordt vaak gebruikt in gebak of deeg met een meer kruimelige structuur, zoals taartbodems. Cakemeel is gemaakt van zachte tarwe en wordt soms gezeefd om de fijne textuur te verkrijgen. Volkoren broodmeel zal resulteren in een zwaarder brood dan gewoon wit brood, omdat de zemelen en kiemen intact blijven, waardoor een dichter deeg ontstaat dat resulteert in een kleverige en grovere kruim.

 

Toch liever broodmeel kopen? Aan de andere kant heeft broodmeel een hoger eiwitgehalte. Over het algemeen is het eiwit in broodmeel wat het zijn unieke vermogen geeft om broden te maken die lichter en luchtiger zijn omdat het gluten creëert.

 

Meer over glutenvrij meel

Gluten is een lange streng achtige structuur die is gemaakt van twee kleinere eiwitten die in tarwe worden aangetroffen, bekend als glutenine en gliadine. Wanneer vloeistof aan broodmeel wordt toegevoegd, combineren deze eiwitten en vormen gluten die de uitzettende gassen die vrijkomen uit gist kunnen vasthouden. Dit zorgt voor een lichte en luchtige textuur aan de binnenkant van het brood in plaats van een zwaar deeg met een dichte textuur. Brood met een hoger eiwitgehalte zal een krokantere korst hebben, maar zal ook iets moeilijker verteerbaar zijn.

 

Het gebruik van broodmeel in plaats van bloem voor alle doeleinden zal resulteren in een betere textuur met veel grote luchtbellen, maar het gebruik van cake- of banketmix kan een ongewenst eindproduct opleveren omdat het kruim dichter en taaier zal zijn in plaats van licht en luchtig. Interessant genoeg kun je wat volkoren meel vervangen door