Verantwoord eten
Je hebt eten en drinken nodig om in leven te blijven en goed te functioneren, het is jouw brandstof. Wat je eet is belangrijk voor je gezondheid. Maar dat is tegenwoordig niet alleen het belangrijkste. Waar komt jouw eten vandaan? Hoe wordt het geproduceerd? Hoe belastend is het voor het milieu? Er wordt een halt toegeroepen aan het uitputten van de aarde. Als de mensen andere en betere keuzes gaan maken wordt de grond niet langer “leeg geroofd”, maar zou ze juist verrijkt worden met het eten dat er verbouwd wordt, zodat ook generaties na ons nog voldoende voedsel hebben.
De klimaatverandering, de extreme hitte, het smeltende ijs en de hoosbuien hebben mensen aan het denken gezet. Het moet snel anders, maar daarvoor is bewustwording van iedereen nodig. Iedereen zou bij zichzelf te rade moeten gaan om te kijken wat hij of zij kan bijdragen, verantwoord eten is daar een goed voorbeeld van. En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Mensen die maar net rond kunnen komen, kopen de groenten die in de aanbieding is en vaak uit het buitenland komt, dus goedkoop.
Mensen kopen grootverpakkingen vlees, want dat is goedkoper, maar minder vlees zou beter zijn. Veel producten die in het buitenland geproduceerd worden, zijn goedkoper dan producten uit eigen land (men vergeet helaas de vervuiling door transport). Echter niet iedereen kan meer gaan betalen omdat dit goed zou zijn voor het milieu, daar dient ook bij stil te worden gestaan. Als je echter wel wilt kun je jouw ecologische voetafdruk verkleinen. Discussieer met elkaar en er komen goede ideeën naar boven.
De ecologische voetafdruk
Wat is de ecologische voetafdruk? We hebben hem allemaal, maar wat is het? Waarmee belast jij de aarde en hoeveel is dat, kan dat minder? Deze voetafdruk meet wat jij per jaar gebruikt en verbruikt met jouw levensstijl. Online kun jij je eigen voetafdruk berekenen. Het gaat niet alleen om wat je ge- en verbruikt door je eet- en drinkgewoonte, maar ook hoeveel en welk papier gebruik je, hoeveel kleding (denk aan de grondstoffen die daarvoor nodig zijn), jouw energieverbruik, gebruik auto, op reis met het vliegtuig. Als jij jouw ecologische voetafdruk kent, zul je bewustere keuzes gaan maken.
Waar komt ons eten vandaan?
Vraag het een kind waar ons eten vandaan komt en velen zullen zeggen uit de winkel. Logisch, een kind ziet de ouders daar de boodschappen halen. Om je meer bewust te maken van wat je eet en hoe dat eten op je bord komt, moet je de herkomst ervan achterhalen. Wat is er allemaal voor nodig om jou dat bordje eten voor te schotelen? Als jij je daarin verdiept zul je waarschijnlijk andere en betere keuzes voor het milieu maken. Je zult minder vlees gaan eten. Je zult groenten en fruit uit eigen land kopen in het seizoen dat het volop te koop is.
Je zult plastic niet langer accepteren en je eigen tas meenemen (ook supermarkten kunnen daar veel aan doen). Je wilt “graag” meer betalen voor eerlijk eten. Helaas kan niet iedereen dat. Als je niet veel te besteden hebt zul je gedwongen zijn toch de minder milieuvriendelijke producten kopen, want je moet toch eten…. . De discussie is gaande en dat is prima! “Waarom zou ik meer betalen voor mijn eten als mensen zonder enige schaamte alweer het vliegtuig in stappen?” Erover praten met elkaar is een prima stap in de juiste richting, zodat er ook over tientallen jaren nog voldoende eten zal zijn, betaalbaar en voor iedereen.