Ben er zuinig op

Pas als je ziek bent, je bent fysiek of mentaal beperkt, pas dan besef je hoeveel een goede gezondheid in je leven betekent. Alle reden dus om er zuinig op te zijn. Uiteraard heb je niet alles in de hand, helaas, maar je kunt er wel je best voor doen door niet te roken en zeer beperkt te drinken, verantwoord te eten, stress te vermijden of te verminderen, voldoende te bewegen indien mogelijk in de buitenlucht (en dat elke dag) en je cholesterol en bloeddruk regelmatig te laten controleren. Ook een gezondheidscheck behoort tot de mogelijkheden.

Steeds vaker gaan bedrijven over tot medische controles, waaraan het personeel vrijwillig en kosteloos kan meedoen. Vaak gebeurt dit als er in het bedrijf sprake is van veel burn-out klachten en een groot ziekteverzuim. Soms ook wordt het opgelegd of geadviseerd door de Arbo Dienst. Prima, maar eigenlijk ben je dan te laat. Het zou zover niet moeten komen. Je werkt om te leven en niet om door je werk ziek te worden (al gaat uitval door burn-out vaak gepaard met meer dan stress op het werk, ook privé speelt er vaak iets vervelends). Je werkt om een leuk leven te kunnen leiden. Uiteraard is werk dat je leuk, interessant en uitdagend vindt en waaruit je veel voldoening haalt erg belangrijk. Je spendeert namelijk veel tijd op de werkvloer. Durf daarom ook te veranderen als het werk je benauwt en teveel stress oplevert. Gezondheid staat op de eerste plaats! Pas als je gezondheid 100% is, kun jij je optimaal inzetten op je werk en privé.

Met de goede genen geboren of niet

Als je bent geboren met de goede genen (ouders met een goede en sterke gezondheid) dan heb je geluk en een voorsprong op degenen die dat niet hebben. Een zwakke gezondheid wil echter niet zeggen dat je bij de pakken moet gaan neerzitten, werk er aan. Al zal het jou in dat geval veel meer moeite en energie kosten om je gezondheid te verbeteren of op peil te houden. En vaak zul je die energie wellicht niet hebben. Vallen, opstaan en opnieuw beginnen, niet opgeven. Gezondheid is het waard om erin te investeren en er moeite voor te doen. Vraag er gerust hulp bij als je het alleen niet trekt. Niets om je voor te schamen, het getuigt juist van een sterke wil en doorzettingskracht als jij je gezondheid wilt verbeteren.

Gezondheid en milieu

Jij kunt het niet alleen, zorgen voor een optimale gezondheid. Jouw gezondheid is niet alleen afhankelijk van jouw eetpatroon, jouw beweging, kortom jouw leefstijl. Ook de omgeving heeft grote invloed op ieders gezondheid. Het is dus van essentieel belang om ook die omgeving gezond en leefbaar te houden. Dat is een zaak van iedereen, dit moeten we samen doen in het belang van de gezondheid van mens, fauna en flora. Alles staat met elkaar in verbinding, het een kan niet zonder het ander. Daarom ook moeten we elkaar scherp houden als het gaat over milieuvervuiling, over de aantasting van onze gezondheid door uitstoot van allerlei ongezonde producten, die wij ongewenst inademen.

Leg de schuld niet alleen bij de industrie, landbouw en het vervoer, want alles wordt gedaan zodat wij kunnen gebruiken en verbruiken. De consument zit aan het einde van de schakel en vraagt erom van alles te fabriceren en produceren. Minder vraag, consumeren is een deel van de oplossing. Steek de hand in eigen boezem en kijk wat jij kunt veranderen ten gunste van gezondheid en milieu voor alles wat er leeft.