Erg belangrijk, zo niet het allerbelangrijkste in je leven is je gezondheid. Meestal ken je de impact ervan pas als je ziek wordt. Je wilt ziek zijn voorkomen door gezond te leven. Gezond leven is niet alleen verantwoord eten en drinken. Je gehele leefstijl dient goed te zijn, voldoende bewegen indien mogelijk in de buitenlucht, geen of in elk geval minder stress ervaren en een gezond slaappatroon. Sommige zaken heb je zelf in de hand, maar niet alles. Eten en drinken bepaal je zelf, hoewel je niet altijd weet of het wel zo gezond is als wat wordt beweerd. Eet en drink met mate is een verstandige keuze. Bewegen is ook iets wat je zelf bepaalt, hoewel ook dit weer niet voor alle mensen geldt. Mensen met een beperking willen wel maar kunnen niet of niet zonder hulp bewegen.

Bewegen gebeurt normaal gesproken de hele dag door. Vind jij dat je te weinig beweegt overdag, dan overweeg je om in je vrije tijd een sport te gaan beoefenen. Ook voor mensen met een beperking zijn er bepaalde manieren om te sporten met de juiste begeleiding. Een heel leuke manier van sport is dansen, daar zal men niet meteen aan denken. Het is heel toegankelijk en ook nog eens erg ontspannend en een sociaal gebeuren. Er ontstaan vaak leuke en langdurige contacten door. Het kan zelfs de eenzaamheid onder jong en oud een beetje verlichten.

Welke sport kies je?

Je wilt gaan sporten, maar welke sport is geschikt voor jou? Kijk naar de mogelijkheden in de buurt, want moet je er ver voor reizen dan is het moeilijker vol te houden om wekelijks te sporten. Vraag je vervolgens af of je de voorkeur hebt voor een binnen- of een buitensport. Wil je in een groep sporten (teamsport als voetbal, volleybal) of kies je liever een individuele sport (squash bijvoorbeeld)? Neem je een maatje (als stok achter de deur, bij atletiek bijvoorbeeld) mee? Ook jouw budget speelt een rol. De ene sport is erg goedkoop, de andere een stuk duurder. Ben je er uit, welke sport het gaat worden? Koop niet meteen alle benodigdheden, maar neem eerst een paar (gratis) proeflessen. Kun jij je een personal trainer in de sportschool veroorloven? Dat zal zeker voor motivatie en stimulans zorgen. Bouw het sporten langzaam op en loop in het begin niet te hard van stapel.

Teamsport voor kinderen

Als ouders een sport voor hun kinderen kiezen, dan is het belangrijk dat zij de kinderen erbij betrekken. Als een ouder graag wil dat een kind gaat turnen, maar het kind voelt er niets voor, dan zal de inzet er niet zijn en het zal een wekelijks terugkerend drama zijn om je kind op tijd naar turnles te brengen of te sturen. Ouders kunnen wel bepalen dat hun kinderen aan één bepaalde sport doen.

Laat ze kiezen uit een teamsport. Een teamsport is zoveel meer dan hard achter een bal aanlopen en doelpunten scoren. Een teamsport zou een belangrijk onderdeel moeten zijn van de opvoeding. Kinderen leren samenwerken, communiceren, ze ontwikkelen teamspirit, ze leren presteren onder druk, ze leren om te luisteren naar een coach en ze leren om te gaan met verlies en winst. Sport om meer te bewegen, het zou een vast onderdeel van de week voor jong en oud moeten zijn.