Oliebollen

Zo bak je dit jaar de lekkerste oliebollen

Zo bak je dit jaar de lekkerste oliebollen

De dagen worden korter en de eerste kerstversiering is weer van zolder gehaald. Het einde van het jaar komt in zicht en wat hoort daar anders bij dan oliebollen? Zelf oliebollen maken lijkt een lastige klus, maar het is eigenlijk heel erg makkelijk.

Je kunt op oudjaarsdag natuurlijk een uur in de rij voor de oliebollenkraam gaan staan, maar je kunt ook je handen uit de mouwen steken en zelf oliebollen bakken.

Waar komen oliebollen vandaan?

Het recept voor oliebollen is voor het eerst terug te vinden in een kookboek uit 1746 en stond bekend als oliekoek. De oliekoek kent zijn oorsprong in de middeleeuwen, toen Kerstmis het einde betekende van de vastentijd. Dit vierden ze met oliekoeken, omdat deze vol calorieën en vet zitten en dat ideaal was tegen de winterkou. Later werden oliekoeken ook gebruikt als voordelige broodvervanger. Pas tegen het einde van de 19e eeuw werd de oliekoek de oliebol en werd het een traditie bij Oud en Nieuw.

Hoe bak je de lekkerste oliebollen?

Oliebollen kun je het beste frituren in arachideolie of zonnebloemolie. Gebruik geen frituurvet, want dat geeft een witte aanslag op je oliebollen. Je kunt ook voor maïs- of rijstolie gaan.

Gebruik geen olie met een smaak, zoals olijfolie. Dit beïnvloedt namelijk de smaak van je oliebol. Kokosolie wordt hard als het opdroogt en laat een wit laagje achter op je oliebol.

Frituur je oliebollen op 175 graden. Hoe lang je ze bakt is afhankelijk van het gewicht, maar het zal ongeveer zo’n 6 minuten zijn. Zet je frituurpan echt niet hoger, want dan worden je oliebollen hard van buiten, maar zijn ze van binnen niet gaar. Een te lage temperatuur is trouwens ook niet goed, want dan nemen ze teveel vet op. Let erop dat je je frituurvet schoon houdt, want stukjes vulling en deegresten die achterblijven verbranden en dat verpest je smaak. Filter en ververs je olie regelmatig en bak niet in oude olie. Oude olie herken je aan de sterke smaak en donkere kleur. Ook walmt deze meer.

Extra tips om je oliebollen nóg lekkerder te maken

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je oliebollen nog net een beetje extra te geven:

  • Zorg dat je vulling in balans is en dat hij niet meer dan 55% van het beslag inneemt.
  • Vervang een deel van het lauwe water door lauw bier. Het gist maakt je oliebollen lekker luchtig.
  • Laat het beslag wel rijzen, maar overdrijf niet. Als je het al een dag van te voren maakt blijft het rijzen en dan worden je oliebollen juist te luchtig.
  • Ga je bakken? Roer dan elke keer je beslag nog een keer door, dat is beter voor de structuur.
  • Bak maar een aantal oliebollen tegelijk, want anders zakt de temperatuur van je olie te hard.
  • Je kunt je oliebollen bewaren in een luchtdichte bak, dan blijven ze nog zo’n twee dagen goed.

Recept voor oliebollen bakken

Het oliebollenrecept van Koopmans heeft al heel wat generaties laten genieten van Oudjaarsavond. Om de oliebollen te maken is het enige wat je nodig hebt een pak oliebollenmix. Je voegt wat handwarm water toe en laat het drie kwartier rijzen. Natuurlijk kun je ook nog rozijnen, krenten of stukjes appel toevoegen. En dan kan het bakken beginnen! Kijk hier voor het hele recept.

Op zoek naar een alternatief voor oliebollen?

Vind je oliebollen te vet of heb je helemaal geen zin om het deeg te laten rijzen? Er zijn ook genoeg alternatieven. Met de cakemix maak je in een handomdraai een lekkere vanillecake. Het leuke hieraan is dat je er alle kanten mee op kunt, van een klassieke cake tot een tulband cake met feestelijke topping.

Of wil je iets dat meer caloriebewust is? Koopmans broodmix is de perfecte basis voor allerlei broodgerechten, zoals zoete en hartige broodjes.

Wat zet jij met Oud en Nieuw op tafel?