Mes slijpen

Hoe en waar kun je jouw messen slijpen of laten slijpen?

In deze tekst zal je lezen waarom messen slijpen van groot belang is, wat de gevaren zijn van een ongeslepen mes en op welke manieren je jouw mes veilig kan gebruiken in de keuken. Daarnaast zal je ook te weten komen waar je jouw messen kan laten slijpen en wat de voordelen zijn van het slijpen van je messen.

Waarom is het nodig om je messen te slijpen?

Het is allereerst op veiligheidsvlak zeer gevaarlijk om met een niet scherp (bot) mes aan de slag te gaan in de keuken. Je kijkt nu vast met gefronste wenkbrauwen naar je scherm en denkt in jezelf, “hoe kan een niet scherp mes nu gevaarlijk zijn?”. Dit heeft een heel logische verklaring. Want wanneer je met een scherp mes in je stuk fruit of groente gaat beginnen snijden, dan snijdt het mes goed diep in het stuk fruit of groente. Maar wanneer je bijvoorbeeld met een bot mes in je stuk fruit gaat beginnen snijden. Doordat het mes bot is en niet scherp glijdt het van je stuk fruit af en snijd het niet diep in het stuk fruit. Het gevolg van het mes die van je stuk fruit afglijd in plaats van erin snijd is dat het mes zo naar je toe kan glijden, waardoor het je kan verwonden.

Dus de voordelen dat je uit het gebruik van een scherp mes kan halen hebben ten eerste te maken met jouw veiligheid. Iedereen wil veilig kunnen werken zonder met het risico te lopen om in een onaangename situatie terecht te komen. En als bijkomend voordeel en zeker niet het minst belangrijke voordeel, is dat je met gemak kan snijden en gebruik kan maken van het mes zonder moeite.

Op welke manieren kan je jouw mes veilig voor gebruik maken?

Je messen veilig voor gebruik maken kan je op verschillende manieren doen. Er zijn verschillende tools om te gebruiken, zoals de verschillende toestelletjes om je mes zelf tijdelijk te slijpen. Een van de tool is het aanzetstaal. Je kan de levensduur van je mes verlengen door gebruik te maken van een aanzetstaal. Veel chefs gebruiken het in de keuken. Maar doordat je gebruik maakt van een aanzetstaal, daarmee verleng je tijdelijk alleen maar de levensduur van je mes. Na een tijdje krijgt het aanzetstaal je mes niet meer scherp genoeg, dan kun je het best je mes laten slijpen.

Je mes laten slijpen kan je heel makkelijk laten doen bij bijvoorbeeld een messenslijperij. Een messenslijperij biedt de dienst aan om je mes(sen) te slijpen met gegarandeerde kwaliteit, omdat messen laten slijpen vakwerk is. Voor meer informatie over wat een messenslijperij allemaal doet en eventueel voor welk klein prijsje je messen worden geslepen kijk op https://demessenslijperij.nl/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *