coffee

Waarom het lastig te bepalen is wat ‘goede koffie’ is

Op bijna ieder kantoor, en vrijwel iedere andere werkplek, is een gemeenschappelijke vijand aanwezig: de koffiemachine. Naast het weer, dat ook nooit precies goed lijkt te zijn, is de kwaliteit van de koffie een favoriet onderwerp om met collega’s over te praten. Echt goed lijkt deze nooit te zijn, al verschillen de meningen als het gaat om de reden hierachter. En dat is logisch, want als het om koffie gaat geldt nog eens extra dat smaken echt verschillen. Wat de ene persoon zalig vindt, spuugt de ander nog net niet uit. Om die reden is het lastig, en eigenlijk onmogelijk, om te bepalen wat nu een echt goed kopje koffie is.

Valt de kwaliteit te meten?

Is het mogelijk om de kwaliteit van een kopje koffie objectief te meten? Bijna niet. Ja, er kan worden gekeken naar de kwaliteit van de gebruikte koffiebonen. Het ene ras is bewezen beter van kwaliteit dan het andere, en ook het moment van plukken van de koffievruchten en de manier waarop de koffiebonen vervolgens geroosterd zijn kunnen bepalend zijn voor de kwaliteit van het uiteindelijke kopje koffie dat wordt gezet. Deze facetten zijn enigszins objectief meetbaar, en geven een indicatie van de kwaliteit van de koffie.

Toch is het lastig om zeker aan het ras van de koffiebonen een hard oordeel te verbinden. Ja, het ene ras staat beter bekend dan het andere, en ja, het merendeel van de mensen vindt dit lekkerder. Het blijft echter een subjectief iets, want is een vollere smaak nu ook echt objectief beter dan een bittere? Het is ook maar net waar je van houdt.

Ook de bereiding kan het verschil maken

Waar je over de kwaliteit van de basis, de koffiebonen, nog een klein beetje objectief kunt vaststellen hoe het ermee gesteld is, is dat bij de bereiding ervan al helemaal vrijwel onmogelijk. Want nog meer dan het soort koffiebonen dat wordt gebruikt, is de favoriete manier van bereiden heel erg persoonlijk, en niet zelden een kwestie van gewoonte. Gebruik je altijd illy koffiebonen? Dan zullen andere, als je tenminste weet dat het om andere gaat, je misschien minder goed smaken. Ben je gewend koffie te drinken die is bereid door de Dolce Gusto machine? Dan zal je een kopje uit de Senseo misschien vies vinden, doordat het niet is wat je gewend bent. Betekent dit dat de koffie ook slecht van kwaliteit is? Nee, het is simpelweg iets anders dan normaal. Je ziet dat veel mensen de koffie bestellen die zij kennen, waarvan zij besloten hebben dat deze goed en lekker is. Afgaande op de enorme keuzemogelijkheden, valt goed vast te stellen dat deze smaken nogal verschillen, en weinig over de kwaliteit zeggen. Het gaat er simpelweg om wat jij zelf lekker vindt.